Haku blogista sanalla: jäätelötikku

Hakutuloksia: 1 kpl

sunnuntai, 24. tammikuu 2016

Esituotantoa: pienoismallin rakentaminen...

Trash Video on uuden elokuvan esituotantovaiheessa ja monenlaista hommaa on tekeillä ennen varsinaisia kuvauksia. Kun käsikirjoitus on valmis puretaan se kohtauksittain osiin ja mietitään miten kukin osa halutaan toteuttaa. Aiemminkin blogeissamme olen hiukan avannut omaa näkemystäni siitä, miten haluan leffoja tehdä. Haluan aina tehdä jotain uutta tai uudella lailla eikä tarkoitus ole toistaa samoja temppuja tai mennä siitä missä aita on matalin. Kyseessähän on harrastus joten on kiva haastaa itseään keksimään erilaisia tapoja toteuttaa juttuja.

Koko porukkamme on hengeltään (yllätys yllätys) melko old school-henkistä. Ennen vanhaan tehtiin asiat tyylikkäämmin ja aidommin ja vaikka lopputulos esim erikoistehosteissa ei aina olisikaan yhtä realistinen kuin nykyaikaisissa tietokonesimulaatio-elokuvissa on "oikeasti tehdyissä" tehosteissa aina parempi meininki. Ei sillä etteikö Trash Videon elokuvissa olisi ollut 3D-tehosteita. Toki on ollut ja tulee olemaan jatkossakin, mutta tietokone-efektien tekeminen on nonlineaarista. Efektiä voi alkaa tehdä mistä vaiheesta vaan ja jatkaa miten haluaa. Sitten kun mallit ja ympäristöt on valmiina voi efektiä testailla erilailla niin kauan ja eri kuvakulmista kunnes löytää mieluisen tavan.

Perinteisellä tavalla, esim pienoismalleilla tehtävissä efekteissä pitää edetä tarkasti suunnitelman mukaan vaihe vaiheelta ja kun on kuvaamisen aika ei usein voida ottaa kuin yksi otto. Tämä pakottaa efektiä tehdessä suunnittelemaan kaiken paljon tarkemmin ja huolellisemmin ja luo huomattavaa jännitystä kuvaustilanteeseen. Pitäähän elokuvan tuntua joltain jo tekovaiheessa, vai mitä :D

Tulevasta elokuvasta en vielä tässä vaiheessa paljasta paljonkaan, mutta ajattelin että tekisin sarjan blogauksia efektien tuotannosta ja näiden kuvien perusteella voitte sitten kukin arvailla ja veikkailla millaista tuotantoa meiltä on tulossa.

Tässäpä siis ensimmäinen esituotantoblogaus olkaa hyvä, aiheena Pienoismallijunavaunun rakentaminen (Veturista tehdään myöhemmin blogaus erikseen). Vaunu ei perustu mihinkään piirrustuksiin vaan netistä löydettyjen valokuvien pohjalta aloin miettiä mistä aineksista vaunu syntyisi oikeisiin mittoihin kätevästi, sillä ostettavat koottavat junasetit olivat huomattavan kalliita ja helposti saatavilla olevat aivan liian pieniä.

Mittakaavamme oli sellainen, että yhtenä päivänä junaa ruokapöydässä miettiessäni katsahdin maitopurkkiin ja aloin mittailla. Sen mitat olisivat juuri hyvät joten siitä tehtäisiin runko.


Junanvaunun rakenne oli enemmän tavaravaunumainen joten ei tarvittu kuin yksi ovi keskelle ja ehkä pieni ikkuna yläreunaan.


Vaunun ulkopinnan piti olla lautapaneelia, joten soitin Harrasteeseen ja kysyin että olisiko heillä jotain jäätelötikun kokoisia keppejä, joista saisin tehtyä laudan näköistä. No heillä oli jäätelötikkuja 100kpl paketeissa alle 3? hintaan joten käväisin hakemassa samantien kolme pakettia.


Jäätelötikku sinänsä oli liian leveä ollakseen uskottava tämän mittakaavan lauta, joten jokaisen tikun keskelle piti tehdä ura jotta yksi tikku näyttäisi kahdelta laudalta. Tikut ovat melko pehmeää puuta, joten mattoveitsellä sai hyvin viillettyä tikkuun kolon.


Kun tikuissa oli keskellä ura niin niistä piti vielä katkoa pyöristetyt päät pois, tämän tein aluksi lehtisahalla, mutta lopulta totesin että sivuleikkurit hoitavat saman homman helpommalla.


Sitten vaan erikeepperiä tölkin pintaan ja tikkuja vieretysten. Vasara sai toimia painona pitämässä tikut tölkkiä vasten kuivuessaan.


Vaunun etupäähän mittailin pienen ikkunareiän ja tein tikuista sopivan mittaisia tähän.


Vaunun päätyyn, siihen päähän josta maitotölkin nokka leikattiin pois,  piti tehdä päätyseinä ja se piti kiinnittää tölkin sisäpintoihin tukevuuden lisäämiseksi. Leikkasin munakennosta taustan tikuille ja laitoin tikkujen ja munakennon palasen väliin pahvisiivekkeet, jotka liimasin sitten vaunun sisäseinään.


Tässä vaiheessa vaunu alkai jo näyttää hyvältä, ainakin jos käytti tarpeeksi mielikuvitusta. Samalla tapaa jatkoin tehden toisen päädyn ja takasivun ja sitten olikin jäljellä enää katon tekeminen.


Katon rakenteen päätin tehdä niin, että pohjalla olisi pyöreäksi muotoiltuja jäykkiä pahveja ja päällä Muumi-ruoka-alustasta leikattu muovinsuikale.Tein muovinpalaan X:n muotoiset viillot sopiville kohdille ja tungin niistä läpi tulitikut. Tulitikut sitten ohjasin suoraan muotoonleikattujen pahvinpalojen aaltokuvion väliin ja mukaan vähän liimaa. Tämä kiinnitystapa oli yllättävän helppo ja todellakin yllättävän kestävä, joten se sai riittää.Junan pohjarakenteet päätin tehdä sitten kun olisi kuvaustsen aika niin tehdään ne suoraan sellaisiksi kuin mitä tarvitaan, niitä ei kuitenkaan tulla juuri kuvaamaan. Tässä vaiheessa luovutin vaunun maalattavaksi toiselle kaverille ja itse rakennan vielä toisen samantyylisen vaunun.

Lisätään taas blogauksia aiheesta kun hommat etenee!Kirjoittanut: Matti KLO 17:32

Tunnisteet: hervanta, juna, pienoismalli, trash video, vhs, jäätelötikku