keskiviikko, 17. helmikuu 2016

Laatuleffakerhossa Jaka Sembung eli Warrior-leffat

En tiedä missä tilassa Indonesialainen elokuvateollisuus on vuonna 2016, mutta sen tiedän, että 70-80-luvuilla kyseisestä 300 miljoonan ihmisen Kaakkois-Aasiassa sijaitsevasta saarivaltiosta tuli paljon roskaelokuvia, hyviä sellaisia. Monet näistä titteleistä saatiin myrkytettyä 80-luvulla myös suomalaisiin videovuokraamoihin höyrymakkara- ja porilaiskansaa ihmetyttämään.

Joulun aikaan oli hieman ylimääräistä luppoaikaa ja päätin ottaa katseluun kenties Indonesian kuuluisimman toimintaelokuvasarjan, Jaka Sembung -saagan, jotka länsimaissa tunnetaan paremmin The Warrior -elokuvina.

The Warrior / Jaka Sembung (1981) ****

Samannimiseen Indonesialaiseen sarjakuvaan perustuva martial arts -filmi kertoo Jakartalaisesta vapaustaistelijasta nimeltä Jaka Sembungi ja hänen kamppailustaan Hollantilaista kolonialismivaltaa vastaan. Mistään ryppyotsaisesta Tuntemattomasta sotilaasta elokuvassa ei ole kyse, sillä mukaan on mahdutettu magiaa ja huimia akrobaattiliikkeitä siihen tahtiin että The Warrior voidaan laskea fantasiaelokuvaksi.

Realistinen draama loppuisi ehkä länsimaissa kohtaukseen, missä päähenkilö ristiinnaulitaan ja silmät kaivetaan päästä irti, mutta The Warrior -elokuva vasta alkaa siitä! Jaka Sembung vain suuttuu vangitsijoittensa kolttosista ja pakenee. Eikä miestä pysäytä edes ilkeän velhon loitsu joka muuttaa sokeaksi hakatun Jakan possuksi uskomattoman erikoistehosteen avulla (katso alapuolella oleva video!


Goren määrä ja mielukuvitukselliset tappelukohtaukset, jossa jäsenet ja irtopäät kirjaimellisesti lentävät halki ilman, tekevät The Warrior:sta varsin viihdyttävän martia arts / fantasiapätkän. The Warrior on tämän blogauksen elokuvista ainoa, josta löytyy tätä kirjoittaessa kunnollinen DVD-julkaisu. Mondo Macabrolta.

The Warrior and the Blind Swordsman (1983) ****

The Warrior and the Blind Swordsman nähtiin jopa suomessa (leikatulla) videolla nimellä Soturi ja sokea miekkamies. Hollantilaiset imperialistit ovat taas sotajalalla. He palkkaavat karatekisan voittaneen sokea miekkamiehen tappamaan vastarintajohtajan, Jaka Sembungin. Noh, pää hakataan pian Jakalta irti, mutta kyseessä ei olekaan Jakan pää, vaan miehen irtopää muuttuu vuohen pääksi kun sitä oikein tarkkaa katsoo(?).

Mitä sen jälkeen juonessa tapahtuu, on lievästi sanottuna epäselvää, mutta eihän katsoja odota mitään korkeatasoista draamaa näkevänsä, vaan turpaanvetoa ja veristä mättöä (joskaan ensimmäisen osan tasolle ei päästä). Warrior and the Blind Swordsmania voisi pitää Warrior-elokuvista parhaimpana toiminnan määrän ja laadun suhteen.


Warrior And The Ninja (1985) **

Kolmanteen osaan tultaessa Warrior -saagan "taso" laskee huomattavasti. Jaka Sembungin lisäksi Hollantilaisia pirulaisia vastaan taistelee sissi nimeltä Musta orava, joka on tämä jo elokuvan tittelissä mainostettu Ninja. Hollantilaisten puolella heitä vastassa on maan alta tulivuorenpurkauksessa herännyt rautamies, johon ei nyrkiniskut tehoa. Siinä on oikeastaan kaikki meilenkiintoinen Soturin ninjasta.

Taistelua ja toimintaa on selvästi kahta edellistä osaa vähemmän kuten myös ystäväämme verta. Olkoonkin niin että katselin leikatun suomi VHS:n, koska en tällä hetkellä parempaakaan omista. Olen kuitenkin junnuna pariin kertaan vilkuillut kreikkalaisen videon läpi, eikä muistikuvieni mukaan siinä juuri sen enempää hurmetta näytetty. Suuri ongelma leffassa on myös se, että lähes kaikki toiminta tapahtuu yöaikaan hämärässä. Mäiskintä pauhaa ääniraidalla mutta VHS-kopion kuvasta ei oikein tahdo saada mitään selvää.
Velho taistelee irtojäsenien voimalla elokuvassa The Warrior (1981)

Tässä yhteydessä on myös syytä mainita että molemmat suomalaiset leikatut Warrior VHS-julkaisut, Soturi ja sokea miekkamies ja Soturin ninja, menivät videolain voimaan tullessa vuonna 1988 elokuvatarkastamon toimesta täyskieltoon suomessa! Ottaen huomioon elokuvien pölhön yleisilmeen ja heikot mutta sympaattiset erikoistehosteet, on nykykatsojan on vaikea ymmärtää päätöstä edes huumorimielessä.

Warrior and the Blind Swordsmanin kansi hollantilaisena versiona. Uncut ja widescreen!

Neljättä osaa Jaka Sembung Dan Bergola Ijo (1987) ei sitten enää länsimaissa ainakaan minun ymmärrykseni mukaan nähtykään. "Onneksi" Youtubesta löytyi tätä kirjoittaessa huonokuvainen rippi kyseisestä elokuvasta, mutta ilman ymmärrettävää puhetta tai tekstiä. Mitä hyvin heikolla Indonesian kielen taidollani elokuvasta ymmärsin on tämä: Pääkallolinnassa asuva mielipuolisesti höröttävä vihreänahkainen voittamaton pahisäijä terrorisoi ympäristöä. Jaka Sembung rientää apuun jonkun toisen paikallisen Kungfu-expertin kanssa, jolla on taikavoimia omaava voiveitsi.

Toimintaa on kolmatta osaa enemmän ja tällä kertaa siitä saa paremmin selvääkin. Edelliseen kolmeen elokuvaan verrattuna tähän leffaan on lisätty huumoria hassujen ääniefektien ja koomisten lyöntimaneerien avulla. Onko tämä hyvä vai huono asia, on katsojakohtaista. Minusta se ei ole. Kehnoilla erikoistehosteilla ja tarhanpihan huumorilla ryyditetty leffa ei varmaankaan enää vuonna 1987 olisi mennyt kaupaksi länsimaissa, joten on ihan ymmärrettävää ettei sitä enää meilläpäin nähty.

Viimeinen Warrior-leffa Jaka Sembung Dan Dewi Samudra (1990) vaikuttaa suoraan Indonesian TV:tä varten tehdylle. Elokuva alkaa tympellä stokkimusalla, joka looppaa alusta tökerösti kesken alkutekstien. Tästäkään elokuvasta tuskin on saatavilla englanninksi käännettyä versiota, joten juonen huikeat nyanssit jäivät tältä pojalta tämänkin kohdalta epäselväksi.
Hienovarainen silmäleikkaus Indonesialaiseen tapaan!
Tarina alkaa kun Jaka Sembung on jonkun merirosvoäijän vankina tämän laivalla. Myrsky iskee ja Jaka pakenee laivasta merelle, josta hän kelluu eräälle saarelle ja bongaa heti eksoottisen chicksin. Vihainen merirosvoäijä lyöttäytyy velhon kanssa yhteen. Velho manaa maan uumenista ylös sininahkaisen kungfu-zombin ja sitten tapellaan verettömästi... Ihan tylsä paska!

...Mutta Warrior -saagan kolme ensimmäistä osaa kannattaa jokaisen itseään kunnioittavan WTF-roskafanin katsoa läpi! Toivottavasti joku länsimainen laatujulkaisija ottaa asiakseen julkaista nämä kunnollisella teräväpiirrolla varustettuna!

Kirjoittanut: Ville Lähde KLO 15:26

Tunnisteet: The Warrior 1981, roskaleffat, Barry Prima, W.D. Mochtar, laatuleffat-kerho, Jaka Sembung, Sri Gudhi Sintara, Indonesia

Ole ensimmäinen kommentoija