torstai, 10. joulukuu 2015

Nato Commando 10 vuotta


 Koko Nato Commando -elokuvan voit katsoa yllä olevasta linkistä.

Vuoden 2004 alussa olimme Trash Videon kanssa toipuneet vuoden verran eeppisen Mies Hervannasta-elokuvan tuotannosta kuvaamalla pari jaksoa Juhlajätkien protosarjaa, mutta veri alkoi vetää taas pitkän tuotannon rankkaan mutta ah-niin-työlääseen seikkailuun. Kiinnostusta oli vihdoin tehdä scifiä, mutta ynnättyämme resurssit ja osaamisemme totesimme että efektien täyteinen 90-minuuttinen ei luultavasti tulisi onnistumaan halutulla tasolla.

Vaikka Mies Hervannasta-elokuvan CGI-efektit olivatkin saaneet hyvän vastaanoton ei lavastamiseen ja oldschool-efekteihin ollut rahkeita panostaa niin paljon kuin yleensä onnistuneissa scifi-elokuvissa on tapana. Niinpä suuntasimme suunnitelmamme toimintaelokuvaan, jossa olisi scifi-elementtejä sekä pakkaa sekoittamassa hiukan homokolmiodraamaa.

Ville kirjoitteli käsikirjoituksen (1. versio valmistui 7.6.2004) ja tuttuun tapaan melko nopeasti siirryttiin sanoista tekoihin ja kuvaamaan heti kesän 2004 alettua. Elokuvan juonikuvioksi jalostui seuraavanlainen: Vastentahtoinen Naton erikoisjoukkojen sankari Alex Lommo houkutellaan tekemään vielä yksi keikka (yep that's original) pelastaakseen yllättävänkin läheiseksi ystäväksi kasvanut Eversti Fägerlund kansainvälisen korporaation kynsistä. Katsojan yllätykseksi kaikki ei olekaan sitä miltä vaikuttaa ja Lommo löytää pian itsensä avaruusolentojen, panikoivien naisten, epäpätevien haalaripalkkamurhaajien ja piilohomon sidekickin pyörityksestä josta ei voi muuta kuin ampua itsensä vapaaksi.

FUN FACT: Elokuvan kuvausten aikaan Ville opiskeli TAMKissa vuorotaikutteista mediaa jossa leffasta muuten sikisi Flashilla toteutettu spinoff-peli. Peli on nyt palautettu arkistojen kätköistä ja sitä pääsee pelaamaan TÄSTÄ linkistä.

NATO COMMANDO -TIETOKONEPELI


Nato Commandoa kuvattiin kesällä 2004 ja jatkettiin pääosin viikonloppuisin 41 kuvauspäivän ajan 27.7.2004-8.11.2005. Syksy 2005 meni editin parissa ja valmis leikattu versio valmistui päivää-paria ennen Cinolan ensi-iltaa. Yhteensä materiaalia tuli n.21 tuntia kuvauskalun koostuessa CanonXL1s- miniDV-kamerasta, Canonin pienestä miniDV-kamerasta sekä Sonyn Digital8-kamerasta. Kaksi viimeksi mainittua olivat käytössä myös Mies Hervannasta-elokuvan tuotannossa, mutta nyt pääkamerana oli Matin töistä 3Dollilta lainattu parempi vehje.

Leffan editti hoidettiin Uleadin MediaStudioPro-softalla, johon oltiin tuohon aikaan tykästytty mm sen Premiereä paremman matskuyhteensopivuuden vuoksi. 3D-efektit tehtiin 3DStudioMaxilla ja kompositointi Combustionilla.

Kuvausten suunnittelu ja järjestäminen oli tuohon aikaan melko suurpiirteistä, jälkeenpäin voi vain ihmetellä miten leffa yleensäkään saatiin kuvattua, varsinkin ottaen huomioon kuvausporukan lähes kroonisen krapulan kuvauspäivinä. Krapuloiden ja kuvausten etenemisestä julkaistiin reaaliaikaista kuvauspäiväkirjaa Trash Videon nettisivuilla (lue englanninkielinen kuvauspäiväkirja TÄSTÄ).

KUVAUSKAMAT PAKATTU AUTONPERÄÄN

Krapulan lisäksi lauantain kuvauksissa loiventavat oluet ynnä muut olivat melko tavallisia, toisinaan johtaen näyttelijöiden juopumisen kuvauskelvottomaan kuntoon. Sammuipa eräs onneton savukoneen kättäjäkin kesken kuvauksen kohtauksessa, jossa Tatu ja Lommo istuvat nuotiolla. Omalla tavallaan varmaan tämä hilpeä asenne peilaantui myös ruudulla näkyviin tapahtumiin, krapulassa kun ei jaksa turhia säätää ja hinkata vaan hoidetaan hommat kerralla täydellisesti purkkiin. Pommikohtauksetkin saatiin purkkiin ainoastaan muutamilla piippaavilla korvilla ja kärvähtäneillä rintakarvoilla. Ehkä ihan kaikesta ei ainakaan meiltä kannata mallia ottaa :)
PIKKUPAUKKUJAKIN PAMAUTELTIIN

Useimmiten kuvausporukka koostui neljästä-viidestä vakionaamasta, mutta toisinaan kaveripiiristä saatiin haukuteltua kuvauspaikalle sekalaista tykinruokaa. Kuvauspaikalla vieraili myös Iltalehti tekemässä meistä lehtijuttua sekä eräs sittemmin katoamistempun tehnyt dokumentaristi.
ILTALEHDESSÄ VILLE OSOITTELI PRESIDENTTIÄ ASEELLA.

Helsingistä mukaan lähti paria näyttävää erikoistehostetta työstämään Antti Räisälä. Mikko "Kreivi Splattenstein" Pohjola kuvaili insertiksi meille omasta aloitteestaan tyylikkään kullinräjäytysefektin. Elokuvan syvällisiin naisrooleihin saatiin jo Mies Hervannasta-elokuvasta tutut Malla Wiren ja Sabina, joista jälkimmäinen hoisi pakolliset paljaat pinnat katsojien (ja työryhmän!!) iloksi.

Viimeinen varsinainen kuvauspäivä oli 15.10.2005, jonka päätteeksi käärimme hihat ja vietimme Karonkkaa Kangasalalaisella saunatilalla, joka oli kuvauksia ja illanviettoa varten meille vuokrattu.
AATTO VALMIINA TOSITOIMIIN!

Nato Commandon ensi-iltaa vietettiin 10.12.2005 Hervannan elokuvateatteri Cinolassa, johon mitättömästä markkinoinnista huolimatta pakkaantui teatterin täydeltä porukkaa. Leffat (ja kaljat) maistuivat ja jatkoja vietettiin tuttuun tapaan Pub Rubensissa.
TÄYTEEN PAKKAUTUNUT CINOLA 10.12.2005

Nato Commando julkaistiin DVD:llä vuonna 2006 ja myöhemmin Nato-Hervanta-tupla-DVD:llä. Ensimmäisen sukupolven alkuperäisen Nato Commando DVD:n voi tunnistaa takakannessa olevasta kirjoitusvirheestä "TÄYDELLINEN TUOHOASE!" jos siis sellaisen omistat niin ole onnellinen.


Jälkeenpäin ajateltuna Nato Commando on tyypillinen esimerkki projektista, joka on niin laaja että oikein mihinkään osa-alueeseen ei voida panostaa 100%. Toisaalta Trash Videolla ei ole ollut tapana missään vaiheessa tuottaa loppuun asti hiottua matskua, joten tämänlainen kokopitkä kieli poskella räiskintä istuu muun tuotantomme sekaan kuin avaruuslonkero eversti Fägerlundin perseeseen. Vuotta myöhemmin aloitettua Juhlajätkät season 1 -tuotantoa ei varmaankaan olisi ollut osaamista suunnitella toteutuskelpoiseksi paketiksi ilman Nato Commandosta saatua kokemusta, hyvä siis näin.

Nyt kun kymmenen vuotta Nato Commandon valmistumisesta tuli täyteen niin Trash Video juhlisti sitä tekemällä jotain mitä kukaan leffantekijä ei tiettävästi aiemmin ole tehnyt: julkaisimme KAIKKI Nato Commandon kuvausmatskut (yli 21 tuntia) YouTubessa. Nyt kuka tahansa voi ladata matskut itselleen ja leikata elokuvasta mieleisensä version. Leffassa käytetyt musiikit ovat samaten saatavilla omaa NatoCommando-versiotasi varten TÄSTÄ linkistä. Kaikki leffan DVD-ekstramateriaalit löytyvät nyt YouTubesta sekä tietysti 10.12.2015 julkaistaan myös itse elokuva, kaikki nämä Trash Videon YouTube-kanavalla.

Näitä matskuja ei ihan yhdessä päivässä eikä viikonlopussakaan varmaan läpi kolua kovinkaan fani, joten varatkaahan tarpeeksi virkistysjuomaa ja taistelukestävyyttä plakkariin ja sitten nautiskelemaan!

Kirjoittanut: Matti KLO 09:01

Tunnisteet: Mikko Pohjola, Cinola, Antti Räisälä, Nato Commando, Sabina, Pub Rubens

Ole ensimmäinen kommentoija